Freshness.cz

Ovoce, zelenina a svěží lifestyle s živou - nevařenou (raw) stravou

Ahoj, přeji krásné sobotní ráno všem. Chci se jen zeptat, zda jste měli při počátcích vitariánství potíže s bolestivostí dásní a citlivostí zubů a pokud ano, jak jste to řešili, popř.zda jste na to něco brali?

Děkuji Šárka 

Zobrazení: 605

Odpovědět

Odpovědi do této diskuse

Ahoj Šárko, také jsem měla problémy se zuby, hlavně když jsem jedla hodně ovoce. Dost se to zlepšilo, když jsem začala víc dělat smoothie s listovou zeleninou. Ale nejvíc se mi právě dásně zlepšily, když jsem vyhodila všechny zubní pasty a zuby si čistím jen kartáčkem a vodou. Také si je čistím poctivěji než dřív. Dásně mohu stále lépe masírovat, krvácení zmizelo. Nevadí mi už studená voda na vyplachování, jako dřív. Jen mám trochu obavu, aby mi zuby příliš nesežloutly, zatím si to hlídám. Ale k zubním pastám se už vracet nechci. 

ahoj, poslouchat tělo se učím každý den, je to dobrodružství :-) Píšeš o bolesti kolen a kyčlí, tak ti k tomu mohu opět pouze říci to, že mě jedna kyčel před lety bolela tolik, že mi zjistili nekrózu a od té doby nosím titanovou endoprotézu :-)

Skoro to vypadá, že si tu s váma povídá terminátor, co? :-) Současnost je ale taková, že žádné nemoce nevnímám, cítím se velmi dobře, mám spoustu práce a aktivit a mé hlavní úsilí je nyní zaměřeno na pozvolné nabírání váhy. Byl jsem celý život hubený, nyní na raw zamýšlím změnu. Myslím že to po kousíčkách skutečně jde, hlavně pravidelně cvičím.

Tobě přeju taky mnoho šťastných změn v souvislosti s raw.

p

ahoj Marvine, každý bychom měli především umět naslouchat tomu svému vlastnímu vnitřnímu pocitu. Co je pro někoho dobré, může být pro jiného zlem. Vnímám jako velmi nebezpečné vnucovat svůj vlastní vnitřní hlas někomu druhému, můžeme se vzájemně pouze inspirovat. Jestli máš pocit, že si moje příspěvky v této diskuzi protiřečí, tak jsi je špatně přečetl. Nejsem "otec Furat", který snědl všechnu moudrost, ale můj život mi dal už mnoho lekcí, abych byl schopný leccos objektivně - s odstupem posoudit. Raw-food mi vůbec nepomohla od nádoru, nevím kdes k tomu přišel. V souvislosti se syrovou stravou jsem psal pouze o štítné žláze. Čti pozorně, prosím, než pošleš další svůj komentář :-)

Promiň, že už nebudu dále rozebírat svou minulost, myslím že to nemá smysl a mohlo by to vyvolat pouze nějaké ukvapené závěry. Minulost jsem měl všelijakou :-)

chtěla bych poprosit o adresu skupinky RAW-FOOD CZ&SK nenašla jsem ji na facebooku pod tímto názvem.

děkuji

Soňa

Ahoj Kordulko, děkuji za psaníčko a radu, už je to mnohem lepší od doby, co jsem to psala. Zařadila jsem více zeleniny a to hlavně listové a zlepšilo se to. Můžu se jen zeptat, jaké typy smoothie si děláš, mícháš zeleninu i ovoce nebo valíš každou sekci zvlášť?

Díky a pěkný sluníčkový a mrazivý den

Šárka

Ahoj Šárko,

mě i to smoothie pomohlo na zuby, ale zatím nejvíc vynechat tu pastu. Já míchám listovou zeleninu s ovocem. Nejlepší by byla divoká (pampeliškové listí, kopřiva), ale to až na jaře a musím se to teprve naučit. Abych si tam nepřidala nějakou jedovku. Teď pokud seženu, tak nejraději míchám špenát s rukolou, trochu řapíkatého celeru, petrželovou nať, kousek nějakého salátu + banán, jablko, pomeranč... Všechno to proženu odšťavňovačem třeba i několikrát. Ale nejsem žádná odbornice, občas si někde něco přečtu a zkouším pak sama něco udělat. Teď zkouším do smoothie přidávat lžíci semínek chia chia, dobře zamíchat a nechat tak aspoň půl hoďky ustát.... 

Ahoj kordulo, děláš tedy "smoothie" (mixování v mixéru - směs poté obsahuje i vlákninu) nebo odšťavňuješ a pak je z toho "džus" (bez vlákniny) ? myslím že ty dva pojmy zaměňuješ..tak jenom abych  věděl..?

Možná trochu zaměňuji, ale já i ty džusy z odšťavňovače většinou dělám dost husté, ten "odpad" tam vracím několikrát. Protože nemám dobrý mixer, tak když dělám "smoothie" tak právě ten zelený odpad, někdy i část ovocného zamíchám do toho džusu. Ona je to pak spíš řídká kaše :).  A tu se snažím ještě pokousat. Hlavně je to takhle pro mě snadnější, mísu lupení bych jinak nedokázala přežvýklat :D. I když jsem zjistila, že se docela dobře dají jíst kousky banánu či jablka třeba se špenátem. Já na těch pojmech opravdu moc nelpím, spíš se snažím to dělat jak cítím, že právě potřebuji. Určitě se mám ještě hodně co učit, ale baví mě to.

Ahoj Kordulko, díky za psaní, já jsem jen odšťavňovala, hodně zeleniny, hlavně řepu, mrkev, celer i s natí a pod. Ovoce jím spíše celé. Taky se mám ještě co učit,ale o tom to všechno je, hlavně naslouchat tělu, na co má chuť a potom jednat. Už se těším na jaro, jak budu dělat saláty z kopřiv, pampelišek a jitrocele, minulý rok v létě jsem to jen žvýkávala samotné. Už jsem si pořídila i mixér a budu valit to.

Jen jsem stále ještě závislá na zeleném čaji a maté, tak to budu muset louhovat ve vodě kolem 40 st.,aby to bylo dobře.

Šárka

Partneři

© 2012   Created by Jan.

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby

test