Freshness.cz

Ovoce, zelenina a svěží lifestyle s živou - nevařenou (raw) stravou

Před staletími než se lidé začali soustředit do měst, téměř 100% obyvatel matičky Země obdělávalo půdu nebo sbíralo plody, což je zcela pro ZDRAVÝ ŹIVOT přirozené, a zároveň AKTUÁLNÍ. A hlavně vše bylo zdravé, hnojené jen matičkou Zemí. Mnoho z nás rádo pracuje na záhrádce a dokonce také VIP osobnosti, aby se odreagovali od stresu.
     Nemáte-li pozemek a máte v plánu si hrát s půdou, rostlinkami nebo je jen jednoduše sbírat se stromů, keřů a keříků a hlavně si to užívat a kochat se tím, můžete žačít. Kde? Na okenním parapetu, balkoně nebo se domluvit s příbuznými, známými k obdělávání záhonu .Nebo si na obci pronajměte pozemek a úplně nejlepší je pořídit si vlastní.
     Nyní máme pozemek a co s ním? Většina z nás už zná svou vizi, ale k té je důležité znát kvalitu půdy na pozemku, nadmořskou výšku, aby jsme zbytečně nesázeli rostliny a stromy, kterým by se v oblasti nedařilo. Humózní půda je úrodnější a zde nemusíme mnoho řešit, mnohem méně úrodnější je jílovitá půda, v které se každé rostlině nedaří.
     Založíme si kompost, kde ukládáme drny, trávu, biologický odpad, menší nastříhané větvičky a klestí, popel dřevěný z kamen a podobně.Nekompostujeme potraviny, které jsou napadené plísní, aby se nerozmnožila. Také kompostujeme jen minimum citrusových plodů, protože se množí plísně. Aby kompost dobře zrál je dobré v blízkosti vysázet keře, jako bez, lísku, šípkovou růži. Kompost po
uzrání používáme na zúrodňování pozemku.Se svým krásným kompostem se také můžete zúčastnit soutěže MISS KOMPOST, který probíhá na BIO stylu v Praze.
     Ekozahrádkář se snaží půdu co nejméně zatěžovat, takže neryje, aby nenarušil půdní biodiverzitu(rovnováhu), žížaly a ostatní obyvatelé půdy nám ji sami nakypří.
     Chcete mít svůj jedlý les a vědět co to je a ještě vědět mnohem více o zdravé zahrádce? Tak zkuste ochutnat i nějakou literaturu a to ostatní už příjde samo!

ČESKÁ BIOZAHRADA                            Radomil Hradil a kol.                Fontana 2000

ZDRAVÁ  ZAHRADA                               Helena Vlašínová                     ERA

EKOZAHRADY- kompl.návod k vytvoření
ekozahr. a rodového statku                       Jaroslav Svoboda                    Smartpress 2009

www.ekozahrady.com
www.gengel.webzdarma.cz                      zde najdete seznam starých odrůd rostlin
www.rodovystatek.cz
www.zivazahrada.cz
www.plantanaturalis.com                          semena českých květnatých luk                                                                                                                                                                

Popisky: ekozahrady, jedlý les, kompost

Zobrazení: 117

Odpovědi do této diskuse

Ahoj Emo tyto informace jsou popsány v knize od paní Vlašínové a v knize od pana Hradila. Už jsme tady někde o plzácích psali. Myslím si, že množství plzáků ovlivňuje také podnebí v jak které oblasti, Mirek Pokorný tady z fresness je z Vysočiny a nosil jich kýble i Věra Kalandová ze severní Moravy je nosí do lesa. Já mám to štěstí, že jsem z jižní Moravy,takže zde není taková vysoká vlhkost, která jim dělá ohromnou radost. Mám jich rok od roku méně a zatím je řeším tak, že je témeř toleruji, jen kolem záhonků co jsou blíže ke kompostu sypu hradbu z pilin,aby se mi tam nedostali, ale snažím se ty rostlinky, které jim chutnají sázet daleko od nich. Oni totiž mají bydlení v kompostu, kam se stahují a který perfektně projdou, lépe než žížalky. U kompostu pro ně mám velký záhon mangoldu, ten jim jde k chuti. Podle odborníků jejich likvidace je ještě více nabádá k neurvalejší reprodukci.
Biozahrádku téměř nezalévám, aby se mi nenamnožili. Mulčuju, aby půda nebyla holá, ale ne tlustou vrstvou, aby se zde plzáci neschovávali.
Paní prof. Vlašínová, která napsala výše uvedenou literaturu na konci své kapitoly o plzácích píše: "Někdy opravdu nemusíme dělat ani v případě plzáků vůbec nic. Stačí, když jsou jednotlivé prvky naší zahrady uspořádány správným způsobem. Jako každý přemnožený organizmus, i v jejich případě si příroda udělá po čase pořádek. Rozvinou se mezi nimi choroby, a protože plzáci žerou i svoje oslabené druhy,rychle se šíří. Jednou z takových chorob jsou parazitické hlístice, které se používají i v biologickém boji proti nim(více firma Biocont)."Knížka se dá sehnat mám dojem na Panské 9 v Brně v Domě ochránců přírody www.csopbrno.cz nebo kontakt na Mendlovu univerzitu vlas@mendelu.cz.

Kosíme ekologicky, bezhlučně, snadno a pro kondici; video pro inspiraci, na tomto semináři jsem se předloni účastnila s dalšími nadšenci permakultury :)

Video dvě mladé ženy kosí snadno...

http://www.kosimesnadno.cz/zen-cart/index.php?main_page=page&id...

Dobrý den Aleno, děkuji za ucelené informace. Mám dotaz. Res. dva ;).
Jeden se týče "kosy" a druhý "smrků".
Jen jestli nemáte nějaký "typ" na "profi vyváženou kosu". Druhů je hodně a ty ergonomické odlehčené mohou být ku prospěchu, kosí-se kraje lán :))). Prodala jsem traktůrek...začala kosit, ale kosa stařičká nevím jak dlouho vydrží...tak proto ten dotaz.
A dotaz č. 2. Jen jestli náhodou nemáte zkušenost. V dolní části zahrady bychom rádi vysázeli smrky dvě řady do "V" před ně pak borovice a před ně nízké sukulenty. Jen "typ smrku"...rádi bychom by smrk nevyrostl do výše klasických smrkových dřevin jako je tomu např. v lese...spíše došíře by působil proti hluku i jako živý plot ... a též cenově by tonto druh smrku nebyl přemrštěný...jen jestli náhodou nemáte "tip"...
Každopádně srdečně zdravím a děkuji za případné rady...
Kateřina

Ahoj Katko, kosu po otci jsem již dávno vyřadila a objednala jsem si rakouskou 50cm, protože mám členitý terén se stromy, keří ap., pokud máš velký volný pozemek můžeš použít delší kosu, třeba 60 cm nebo i větší pokud jsi zkušená. Kosu jsem si objednala na www. kosime snadno.cz i ergonomické kosiště. Po asi 10 m2 pokosené trávy se kosa brousí brouskem, mám naštěstí ještě starý, ty z novějších materiálů mi nevyhojí. A každé jaro naklepávám(video též na stránkách kosíme snadno).

Osobně se smrky zkušenosti nemám, jelikož žiji na dědině obklopené lesy, z toho důvodu nevysazuji, ale je zde rekreační oblast a spousty chatařů tyto živé ploty ze smrku vysazují ze semenáčků, které si donesou z lesa, kde je jich spousta. A když dorostou do požadované výšky již upravují, jsou to moc pěkné neprůhledné ploty a jsou zadarmo:)

Napiš jak jsi praktikovala zdraví Alena

:)) Díky...kosa super..hned si píši...asi bude potřeba jak "kratší" tak i "delší"...no uvidíme...už jsem sice něco pokosila, ale pořád jsem "začátečník" i když záda  ani jiné svaly, už mě z toho  nebolí :)).

Smrky způsobem jak píšete v zahradě už máme, jsou ale strašně řídké, a ani zaštipování některým nepomáhá. Musím rozhodit sítě, pravda je, že jsou zadarmo...ty co mám na mysli i rychleji rostou a mají delší jehličky a mnohem hustší větve...nic...musím se do této problematiky ponořit :))). Jinak se mi právě daří v tzv. "ledvince", kterou jsem vytvořila na zahradě z trávy, listí a zeminy X krát a za pár let - umělý kopec, který odděluje právě ten "les v naší zahradě od "ovocných stromů". Je to dobré i proti zarůstání mechem. No ale zpět ke vzpomínané ledvince. Tak tam, neb jsem ji završila štěrkem etc...se náááááramě daří především malým sazeničkám borovic a předně modřínů...přemýšlím, že si otevřu malé virtuální zahradnictví..s prodejem miminek modřínů a borovic (smrky nějak nejdou :))) a to samé s rákosem...v Hornbachu stojí jeden rákos přes Kč 30,-a to ještě podle délky...;))))

Dám pak vědět ráda bych uskutečnila letošní podzim...ale už z větších stromů ( to bych jim musela vyplenit nějakou školku) :))))) Aleno...Vy jste pokušitelka :)))))

Díky a mějte se krásně

Kateřina

Katko, na kosimesnadno.cz jsou názorná dobrá videa s postoji při kosení, když si všimneš, okoukej, sekáč je pokud možno nejvzpřímeněj a velké pokrčení v kolenou s houpáním doprava doleva, tím nezatěžuješ záda ani ruce a kosím v rukavicích kvůli mozolům:)

Rákosy do rybníčku na zahradě jsem si vydlábla i s kosatci, puškvorcem a pod. u nás v rybníku :)

Nyní po kosení mám spoustu sena a jelikož jako vita nechováme žádná ,,hosp.zvířátka,, vše použiji v zahradě jako mulč pod živé ploty, ovocné stromy, keře, růže a další rostliny, abych nemusela zalévat, u nás je extrémní sucho na vyškovsku.

Měj se krásně Alena

Partneři

© 2012   Created by Jan.

Odznaky  |  Oznámit problém  |  Podmínky služby

test