Ovoce, zelenina a svěží lifestyle s živou - nevařenou (raw) stravou
Popisky: ekozahrady, jedlý les, kompost
Permalink alena brunclikova 14.duben.2010 v 21:26
Permalink alena brunclikova 16.červen.2011 v 14:18
Kosíme ekologicky, bezhlučně, snadno a pro kondici; video pro inspiraci, na tomto semináři jsem se předloni účastnila s dalšími nadšenci permakultury :)
Video dvě mladé ženy kosí snadno...
http://www.kosimesnadno.cz/zen-cart/index.php?main_page=page&id...
Permalink Kaczeka Osh 30.červen.2011 v 13:33
Permalink alena brunclikova 1.červenec.2011 v 15:01 Ahoj Katko, kosu po otci jsem již dávno vyřadila a objednala jsem si rakouskou 50cm, protože mám členitý terén se stromy, keří ap., pokud máš velký volný pozemek můžeš použít delší kosu, třeba 60 cm nebo i větší pokud jsi zkušená. Kosu jsem si objednala na www. kosime snadno.cz i ergonomické kosiště. Po asi 10 m2 pokosené trávy se kosa brousí brouskem, mám naštěstí ještě starý, ty z novějších materiálů mi nevyhojí. A každé jaro naklepávám(video též na stránkách kosíme snadno).
Osobně se smrky zkušenosti nemám, jelikož žiji na dědině obklopené lesy, z toho důvodu nevysazuji, ale je zde rekreační oblast a spousty chatařů tyto živé ploty ze smrku vysazují ze semenáčků, které si donesou z lesa, kde je jich spousta. A když dorostou do požadované výšky již upravují, jsou to moc pěkné neprůhledné ploty a jsou zadarmo:)
Napiš jak jsi praktikovala zdraví Alena
Permalink Kaczeka Osh 1.červenec.2011 v 15:45 :)) Díky...kosa super..hned si píši...asi bude potřeba jak "kratší" tak i "delší"...no uvidíme...už jsem sice něco pokosila, ale pořád jsem "začátečník" i když záda ani jiné svaly, už mě z toho nebolí :)).
Smrky způsobem jak píšete v zahradě už máme, jsou ale strašně řídké, a ani zaštipování některým nepomáhá. Musím rozhodit sítě, pravda je, že jsou zadarmo...ty co mám na mysli i rychleji rostou a mají delší jehličky a mnohem hustší větve...nic...musím se do této problematiky ponořit :))). Jinak se mi právě daří v tzv. "ledvince", kterou jsem vytvořila na zahradě z trávy, listí a zeminy X krát a za pár let - umělý kopec, který odděluje právě ten "les v naší zahradě od "ovocných stromů". Je to dobré i proti zarůstání mechem. No ale zpět ke vzpomínané ledvince. Tak tam, neb jsem ji završila štěrkem etc...se náááááramě daří především malým sazeničkám borovic a předně modřínů...přemýšlím, že si otevřu malé virtuální zahradnictví..s prodejem miminek modřínů a borovic (smrky nějak nejdou :))) a to samé s rákosem...v Hornbachu stojí jeden rákos přes Kč 30,-a to ještě podle délky...;))))
Dám pak vědět ráda bych uskutečnila letošní podzim...ale už z větších stromů ( to bych jim musela vyplenit nějakou školku) :))))) Aleno...Vy jste pokušitelka :)))))
Díky a mějte se krásně
Kateřina
Permalink alena brunclikova 1.červenec.2011 v 19:36
Katko, na kosimesnadno.cz jsou názorná dobrá videa s postoji při kosení, když si všimneš, okoukej, sekáč je pokud možno nejvzpřímeněj a velké pokrčení v kolenou s houpáním doprava doleva, tím nezatěžuješ záda ani ruce a kosím v rukavicích kvůli mozolům:)
Rákosy do rybníčku na zahradě jsem si vydlábla i s kosatci, puškvorcem a pod. u nás v rybníku :)
Nyní po kosení mám spoustu sena a jelikož jako vita nechováme žádná ,,hosp.zvířátka,, vše použiji v zahradě jako mulč pod živé ploty, ovocné stromy, keře, růže a další rostliny, abych nemusela zalévat, u nás je extrémní sucho na vyškovsku.
Měj se krásně Alena
© 2012 Created by Jan.